Friday 11 November 2011

AIR TANGAN AKU

hmm bila dah ada blog ni tak taula plak nk cite ape.. hehe sbnrnya sbb aku duduk rmh je kot, almaklumlah penganggur terhormat katakan.. so, xde la ape2 yg interesting nk di updated kn dlm khidupan aku ni... BTW aku cuma nk kogsi yg satu ni.. semalam, al kisahnya aku telah mencuba utk memasak LAKSA JOHOR ORI... tetiba tringin la plak nk mkn bila tgk ikan kembung bnyk dlm peti ais tu... makin mnjadi2 mengidam aku ni bila tgk MASTERCHEF msk laksa johor hari tu... sblum msk aku telah mencedok resepi dapi dari my resepi.. tp tlh aku ubh suai mengikut bhn2 yg ada kat rmh aku ni... dan hasilnya adalah............... tadaaaaaa
inilah hasil usaha aku...
siap air ribena lagi kat tepi tu k... haaaa inilah hasil air tgn aku.. hehe aku sndiri tak sgka yg aku tlh berjaya memasak laksa johor ni.... yg bestnya my mother smpat bg kat bespren dy lg... n bgtau " ha ni elly yg msk" ( bangga2 tahap gaban tdah ni) rs melayang2 je nk trbang ke bulan.. aiceh... hahahaahaha Akak aku sbg chef jemputan tlh memberi aku sebanyak 4 BINTANG... kwang3... kira berbakat jgklaa aku ni dlm bdg mskn ye... hahaahah prasan lah tu!!!!... agk2 leh tak aku msuk MASTERCHEF musim kedua??? ( ade ke?) hikhikhik... berengan je memanjang... ape pun aku impress dgn diri aku sndiri ( blh gtu?) huhuhu yelah asyik nk puji org je diri sndiri kna puji gak kan... MAKANYA DENGAN SEMANGAT YANG MEMBARA DAN KEZAMAN YG MEMUNCAK AKU AKAN MENCUBA RESEPI LAIN LEPAS NI... sj mengisi ms lapang agar musim pengangguran aku ni bermakna... hukhukhuk ok sebelum mengakhiri cerita aku mlm ni, aku selitkan resepi LAKSA JOHOR ORI yg aku cedok kat my resepi tu eh.. sape yg nk mencuba silakan.... :-)) LAKSA JOHOR ORI Bahan-bahan ( 12-15 orang ) • 1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut) • **Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan) ** • Ikan kembong + ikan parang - 1 kilo (ikan parang optional) • udang basah 100gm • isi ikan kurau - 10 gram dibakar • 1 1/2 paket kecil udang kering 50gm • **Bahan B (dimesin)** • bawang besar - 3 biji • cili kering - 15 tangkai • halia - 2 ibu jari • lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari • serai - 2 batang diketuk untuk tumis • asam keping - 2 keping (masuk dlm kuah) • santan pekat 1 kotak / lebih • 1 paket kerisik • 1 paket kecil rempah kari • bawang putih -3/4 ulas • **Bahan Hias** • limau kasturi belah 2 dan buang biji • timun di racik halus • tauge buang ekor (segar) • jeruk chaipo (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam paket) • bawang besar hiris halus • lada merah/lada hijau dihiris • Daun kesum / daun selasih (utk hiasan) dan sedikit bunga kantan diracik halus (daun kesum & bunga kantan dimasuk juga dalam kuah) • Kicap kipas udang / kicap manis • ** Sambal Belacan • -lada merah 5/6 biji • -Belacan melaka - 30 gram dibakar • Bawang Merah 1 biji kecil, garam dan sedikit aji • Klik di sini untuk isi bahan Cara-cara 1. rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan 2. **Penyediaan kuah** 3. Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi 4. Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit 5. masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin. 6. masukkan santan pekat, kerisik diikuti dengan 2 mangkuk air dan 7. masukkan asam keping 8. tambah garam dan gula untuk rasa 9. masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk 10. **Sambal belacan** 11. mesinkan semua bahan dan hidangkan 12. SELAMAT MENCUBA P/S: aku cuma guna ikan kembung n udang kering sbg bhn utama sbb tk dpt cari udg basah n ikn yg len2 yg dinyatakan tu... huhuhu tp ttp SODAP kata org negeri sembilan. and aku tlh mengikut nasihat CHEF WAN utk meletakkn sedikit ikan kering dlm resepi ni... tp CHEF WAN guna ikan kering kurau aku guna ikn kering jeruk je... haahaha kreatif tak aku? lastly, teringat aku pada kata2 DR FAZILLAH KAMSAH satu ms dulu... " untuk meningkatkan daya kreatif yg kita sedia ada bermulalah dengan kreatif terhadap masakan" sekian WASSALAM, jumpa lagi di lain lembaran....
TERIMA KASIH SUDI BACA!!

No comments: