Sunday, 24 November 2013

Kisah Aku dgn Sahabat Baik

Assalamualaikum..
ermm tiba2 malam ni saya terpanggil utk membuka kisah ini kpd semua. Actually baru lepas stalk FB dia.. Kui3.

Dia salah seorang sahabat baik saya semasa zaman Universiti. Saya tak tahu kenapa Allah kurniakan dia pada saya waktu itu. Yg 3 lg my besties tu da selalu saya ceritakan kat sini. Saya tak pernah cerita pasal dia pada sesiapa. Jarang buka cerita pasal dia. Dia seorang LELAKI.. Tetttt dengar dulu cerita ni sampai habis sebelum buat apa2 andaian hokeyyy.

Bagi saya dia seorang yang istimewa. Saya kenali dia secara tak sengaja sewaktu mengikuti aktiviti Kolej Canselor tercinta CIC yg ke berapa dah tak ingat. Masa jadi peserta tak kenal langsung sebab kami berbeza jurusan. Tapi masa jadi instructor tiba-tiba je jadi rapat. Dia Caring, bersahaja, selamba, sempoi yang paling saya suka sbb dia berilmu kerana dia banyak pengalaman. Setiap soalan yg saya tanya pada dia mesti ada jawapannya sama ada berbentuk joking atau serius. Dia suka kan nature sama macam saya. Sebab tu kita boleh jadi sahabat baik.

Ok.. As u know lelaki dan perempuan kalau berkawan tak menimbulkan kontroversi tak sah. Jujur saya suka berkawan dengan dia tapi tak de langsung perasaan nak bercinta sebab saya hormat pada status dia yg dah ada GF waktu tu. Niat saya hanya nak berkawan tapi disalahertikan oleh sahabat2 yang terlalu mengambil berat mungkin yang tanpa usul periksa mengatakan saya mahu merampas dia dari tgn GF dia waktu tu... Hadoiii kecoh la waktu tu.. Sori sikit saya tak berminat dgn isu2 begini. sesekali ingin juga saya "bahasakan" si pembawa cerita tapi berkat kesabaran saya tak la berlaku sedemikian. Malahan saya lah org yg selalu mengingatkan sahabat baik saya ni agr jgn lupakan GF dia tu. Tula lain kali tak tau tanye. Tapi saya dah maafkan org yg buat cerita tu. Kalau awak baca entry ni saya dah maafkan awak tau.

sampai praktikal masa kat Shah Alam dulu kami masih rapat. Malah semakin rapat sehingga kan saya jadi bimbang sebab saya tahu dia punya kekasih hati.. Tetapi hati lelaki kan... mudah goyah lebih2 lagi bila bergaduh dgn GF.. Hai laaa lelaki. sbb tu ada pepatah kata "kalau lelaki ada mslh jgn cari perempuan begitulah sebaliknya kerana ia akan membuka pintu kecurangan". Mcm tu punye rapat pun saya selalu nasihatkan dia agr berhubung dgn GF dia. Sbb saya sygkan dia sbg seorang sahabat. tak lebih dari tu. Walaupun hakikatnya kalau saya nak caras boleh sangat waktu tu. tettt... tapi saya bukan perempuan begitu. Saya menghormati hak perempuan lain. Walaupun sebenarnya belum hak pun lagi. huhu

Rupanya pertemuan yang diatur Allah tak kekal lama. Dia pernah bagitau saya "Kita Akan Kekal Kawan Sampai Bila2" ye betul kata dia kita mmg kawan sampai bila2. tapi ada sesuatu yg dia kurang jelas di sini. Lelaki dan perempuan x kan jadi kawan sampai bila2. kita ada cas positif dan negatif. Sejauh mana berkawan pasti ada perasaan. saya percaya itu. tapi susah nak memberi kefahaman pada sahabat saya yg seorang ini. Lebih2 lagi bila dia bagitau saya yg dia akan mengakhiri zaman bujangnya tak lama lagi. Sikapnya yg terlalu bergantung dgn saya buat saya risau sebab korg faham la kan bila org dah kawen ni. Saya gembira dgr berita tu labih2 lagi dia ingin menikahi perempuan yang mmg dah lama dia berhubungan. Saya salute dy sbb dia setia. Saya pun seorang yg setiaa tapi bukan dengan dia. Heh heh

Saya tak tahu apa yg mendorong saya. Bukan memutuskan silaturrahim tapi hanya menjauhkan diri sementara. Saya kenal dia dan saya dapat jangka apa yg berlaku pada masa hadapan sekiranya saya meneruskan hubungan dgn dia walaupun dgn title sahabat baik, BFF dan yg seangkatan dgnnya. Saya tak mahu menyakiti perempuan lain walaupun antara kami tak de apa2 yg berlaku. Saya menjauhkan diri hingga kini. Tapi tak berapa nak jauh jgk sbb kdg2 saya tgk FB dia nak tahu perkembangan. See bro Aku masih follow cite ko ok. Tadi saya nampak gambar bahagia dia bersama isteri. Saya tersenyum dan saya bangga dengan dia krn kini dia seorang ketua keluarga. Dah lama saya tak contact dia tapi saya rasa masa belum sesuai utk saya kembali berkawan dgn dia sbb isteri dia tak pernah tahu kehadiran saya dlm hidup sang suami walaupun dah berkali2 saya paksa masa saya berkawan dgn dia dulu. huhu (nampak tak..nampak tak)

See, setiap apa yg berlaku bersebab. Aku tau ko tak puas hati sbb aku ambil langkah macam ni. Tapi kita boleh kawal keadaan bro. Kalau ko tak sedar, aku sedar. Aku harap satu hari nanti ko akan faham. Ko jgn takut, aku tau perkembangan hidup ko tru FB la tapi aku tau ko tak tahu perkembangan aku sbb ko buta FB. haha. FB ko tu pun isteri ko yg slalu update. Sabar ea bro aku janji kita akan jadi kawan semula satu hari nanti.. Bila??? Mestilah bila aku dah jumpa dgn Zauj aku.. Masa tu ko akan bersahabat baik dgn dia jugak! I Like.. Ko jgn rasa kehilangan aku sbb doa aku sentiasa bersama ko dan isteri.. In Shaa Allah aku berdoa Allah akan sambungkan semula ukhuwah kita bila sampai waktunya nanti.... Aku berani tulis ni sbb aku tau ko takkan jumpe blog aku ni. Fb pun ko xreti lagilah nk berblog... Hahaha

Salam Persahabatan...
TERIMA KASIH SUDI BACA!!

Tuesday, 19 November 2013

Entri Tanpa Tajuk

Fuh Fuh Fuh... Buang habuk kat blog ni.. hee
Assalamualaikum...
Jumpa lagi di my baby blog..
Entri kali ni tanpa tajuk sbb cik Elly nk compact kan cerita dlm satu entri je..
Maaflah lama dah tak buka cerita.. Almaklum la penghujung tahun ni semua cikgu kena PECUT nak sampai ke garisan penamat.. Tettt
hari ni cik Elly x nak cite pasal keje.. klise sgt..

FIRST,  nak share yang bilik tido cik Elly dah siap... After Renovate.. Tadaaaaaaaaaa


nila hasilnya selepas di renovate aritu. dpt jgk kaler pepel tp xsama mcm yg diidamkan. tp xpe, cik Elly sgt berpuas hati dgn hasilnya. Sejak jd begini makin nyenyak cik Elly tido.. hihi 

SECOND, one of my besties hampir menamatkan zaman bujangnya.. beberapa minggu je lg. Harap sgt dia berbahagia bersama pilihan hatinya.. Hepy Wedding Lin + Zam. In Shaa Allah aku dtg majlis korang. Tettttttt... bkn tu sbnrnya subjek arini. Disebabkan beliau hampir jd istri org jd semalam..... Tadaaaaaaaaaa


Kite wat bachelorette party, ladies night gitewwww utk beliau. Sebenarnya x cukup korum mimi xde. tp kite tetap ENJOY... Siap berkarok bagai nyanyi lagu pengantin baru.. Kelasss ko Jah! haha. Ok LIN yg hujung berbaju hitam tu ye.. Cik Elly bila? Masih belum ada yg berjaya memiliki kunci pintu hatiku ini. aicece..

Sikit nak selit pasal kerja.. Tahun 2014 pastinya menguji dan menduga kekuatan mental fizikal dan emosi dalam menjalankan tugas sebagai GBK. eh sebelum tu cik Elly dah amik lesen kaunseling tau. jap eh... Ting!


Pic ni diambil selepas interview nak amik lesen kaunselor berdaftar tu. Alhamdulillah, ada juga pencapaian utk penutup thn 2013 ni. Ok sambung cite keje td, tahun depan cik Elly bakal berseorangan sbg GBK di sekolah menguruskan pelajar seramai hampir 950 org. Harap cik Elly Tabah dan Kuat ye. Sebab Ape??? oppss lupa. sebab kakak partner i dpt sambung belajar cuti 2 tahun bergaji penuh. TAHNIAH KAKAK. nanti saya menyusul. InsyaAllah. 

Ahhhh kalau cite pasal keje sampai bila pun x abes.. Selagi tak menutup mata.. Xpe ibadah kan.. yg penting minggu depan Cik Elly n family akan bercuti ke TERENGGANU! Yeay! TEGANU KITE!
abah belanja katanye.. kui3.. suka3 guling2 sampai pengsan. Sebenarnya banyak lg nak story tp takot xmuat lak.. hee sampai sini dulu ek. Sampai Ketemu. 

Wassalam...




TERIMA KASIH SUDI BACA!!

Thursday, 3 October 2013

HATI YANG PATAH

Hati yang patah



Entri kali ni cuma nak share penemuan yg sangat menengkan jiwa tika ini. Allahu rabbi.. kadang2 Allah turunkan bantuan melalui penulisan org lain... :-)  Jangan pernah berputus asa pada Allah dan bersangka baiklah.. Setiap dugaan yg diturunkan pasti ada hikmah yg menanti.. setiap kehilangan pasti ada gantinya yg lebih baik dari yg kita sangkakan.. Allah Maha Tahu.. Yakin pada Qada dan Qadarnya.. Allah tak bagi apa yg kita mahu tp DIA kurniakan apa yang kita perlu... 


Untuk yang sedang bersedih

Beramalah kerana Allah, agar peluhmu tidak sia-sia. Jangan kau hentikan amalmu kerana banjir airmata kecewa yang menghalang jalanmu. Sesungguhnya Allah tidak pernah luput hitungannya. Dia akan meninggikan setiap hamba yang jatuh bangun menyempurnakan pengabdian padaNya.
Wahai jiwa yang sedang layu…
Panjangkanlah sujudmu di malam-malam sunyi. Agar kau tahu bahawa keindahan tetap bersemayam di hati orang-orang yang mendapati cinta Illahi. Dan menangislah sepuasnya… ketika hanya ada kau dan Dia. Adukan sahaja segala resahmu. Sebab dialah yang memiliki jawapannya.
Wahai jiwa yang sedang dirundung gelisah…
Jangan pernah berhenti mendengarnya bertutur. Walau ceritanya merobek-robek harapan yang sedang kau tumbuhkan. Kadangkala manusia tidak mengenal dirinya sendiri bukan? Dengarlah nasihat seorang bijak, tentang seseorang yang sedang mencari kebahagiaan. Kebahagiaan hanya akan diperoleh dengan banyak memberi.
Untukmu yang sedang luka..
Jangan pernah engkau hentikan lantunan ayat-ayat cinta. Sekalipun suaranya tenggelam tertelan riuh desakan air mata. Kau tidak akan pernah tahu siapa yang akan terubat dengan lantunanmu. Maka teruskanlah nyanyian sucimu.
Hai pemilik hati yang patah..
“…yang kau sayang selalu sahaja menerbitkan kesedihan hatimu..” Percayalah bahawa cinta dapat ditumbuhkan dimana saja. Jika hati diumpamakan pintu, adalah wajar jika kita mengetuk pintu yang salah. Insya Allah, Kau yang akan menemukan pintumu. Mintakan pada Dia yang Menebar Cinta!
Kawanku yang dicintai Allah..
Hidup ini hanyalah permainan yang harus kita mainkan dengan sungguh-sungguh. Maka, tiada gunanya berlama-lama dalam duka. Duka yang bertahun hanya akan membuatmu buta akan banyak kebahagiaan yang disajikan Allah padamu. Duka yang kau genggam akan membuatkan mu jauh dari rasa syukur.




TERIMA KASIH SUDI BACA!!

Sunday, 25 August 2013

Nak macam ni boleh???

Assalamualaikum..
Akhirnya ada jugak modal cik elly nak berceloteh kat blog ni.. hee Entry kali ni agk menarikla utk cik elly kongsikan...

Sebelum raya aritu my abah adala menyatakan hasratnya utk mozek rumah kami di FELDA nun. (bangga jd ank felda tau).. bincang punya bincang mula2 tak de bajet utk mozek kesemua bilik tidur.. weekend aritu berita menggembirakan, my abah kata "kita mozek satu rumah termasuk bilik tidur". Yippppiiiii, tersangatla hepi dan semakin berkobar-kobar cik elly  nk membeli set bilik tidur yg i idamkan. wink wink.. TQ Abah!

Housemate rmh sewa i kata " apa la ko ni org beli katil time nak kawen nnti".. dgn selamba i jwb u olsss... "nak tggu kawen lmbt lagi lgpun kan leh save bajet beli katil dulu"... kui3... Tp xpela kan nanti bila dah ada rmh sendiri baru boleh beli dgn MR. HUBBY kan... (siapalah tu ek) hee...

Sebelum ni cik elly pernah berfikir nk beli rumah, tapi di sebabkan kewangan yg belum stabil cik elly mengenepikan sebentar hasrat itu.. huhu. jadi berbalik kepada set bilik tidur idaman i ni.. sememangnya i berkenaannn sesangat dgn set tidur ENGLISH STYLE.. Kelasssssssss kau Maria! haha  tp sebenarnya sbb English Style ni KEMAS dan nampak bersih...

Memang terliur laaaa bila window shoping kat internet tadi (canggih kau!) tp apa kan daya harganya terlalu laaaaaaa mahal.. boleh wat muka kereta MYvi lagi satu.. huahua (hiperbola) Jd rasanya cik elly nak pilih yg ala2 ajela ea... yg penting trademark cik elly BIAR TAK CANTIK TAPI KEMAS! hihihi.. KEMAS menjadi ciri utama bilik tidur cik elly nanti.. Jadi bermulalah pencarian idea di internet...

TAraaaaaaAAAA


haaaa.. cantik kan kan! tak taula knp i tak tertarik dgn hijau for my bedroom ni.. i tertarik dgn pepel pulak. Tp warna ni mmg selesa bila dipandang.. I likeeee banyak2.. hee Tapi bukanlah nak sebiji mcm ni... kalau macam ni mau beriban2 duit i keluar nnti... Cik Elly cubalah menjadikan pic ni sbg inspirasi.. HAsilnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..... Tungggguuuuuuuuuuuuuuu... Mudah2an di mudah kan pencarian dan dpt cari set bilik tidur yg memuaskan hati dan MURAH!.. hahaha Taste Tinggi tp ttp nk murah... Gitewwwww... 

Ok lah.. tu je utk entry kali niiii... Bubye olss... 
P/s: kalau cik Elly nak cat bilik kaler tu boleh tak? BRo in Law?? sbb abg ipaq chek sponsor cat.. kikiki




TERIMA KASIH SUDI BACA!!

Wednesday, 24 July 2013

Kasih Allah

Allahu Akbar.. Allahu Akbar.. Allahu Akbar..

Ramadhan hampir ke penghujung... Sungguh, tak sedar begitu pantas masa berlalu. Maha Suci Allah yang memberi nikmat bernafas di muka bumi sehingga Ramadhan ke-15 ini. Allah Maha Besar, ku sembahkan sujudku hanya padaMU Ya Tuhan pemilik hati yang kekal...

Dalam meniti Ramadhan ini, KAU tidak pernah lupa menghantar ujian pada Hamba yanng Engkau kehendaki untuk menilai ketulenan iman dan kesucian hati mereka mengasihimu Ya Allah. Mohon di beri kekuatan menghadapi dan menmpuhi dugaan ini.. Pasti hikmah yang menanti lebih besar dari ujian yang tidak seberapa ini.

Jadikanlah aku muslimah sejati. Yang tidak pernah terlupa akan nikmat yang sangat besar engkau berikan. Jadikanlah aku hamba yang bersyukur walau nikmat sebesar zarah. Sesungguhnya aku hidup di muka bumi ini atas ihsanMU. Apa yang ku minta bukanlah sentiasa yang terbaik maka KAU berikanlah segala kebaikan buat diriku.

Sempena bulan mulia ini, ku persembahkan sujud ikhlas moga kau perkenankan hajatku.. Kurniakan cinta HALAL yang dapat memimpinku ke syurgamu.. Moga dengan Limpah kasih dan sayangmu ini, akan semakin bertambah imanku terhadapMU.. Cinta kepada Muhammad Rasulku. Sesungguhnya ujian itu tanda kasihMu.. Jadikan aku hamba yang bertakwa.. Salam Ramadhan



Tiada Tuhan selain ALLAH, Nabi Muhammad itu Pesuruh Allah


TERIMA KASIH SUDI BACA!!

Saturday, 1 June 2013

KAU PEMILIK CINTA

Bismillah...

Akhirnya ada juga entry baru utk hdpkn semula my baby blog ni... entry kali ni mungkin agak kejiwangan sikit sbb waktu menulis pun di petang hari kan.. Just enjoy it ok.

Bkn sebuah cerita tp hanya secebis lirik lagu yg meninggalkan kesan di lubuk hati.

Lagu ini didendangkan oleh kumpulan HIJJAZ dan terimalah...

video


KAU PEMILIK CINTA


Oh pemilik cinta betapa dapat kurasa
Indahnya bahagia yang mendakap jiwa
Dalam kesepianku KAU hadirkan dirinya
Peneman menuju ke syurga

Oh pemilik hati sungguh Kau Maha Mengerti
Lemah diri ini hidup bersendiri
Dirinya seperti cahaya yang menyinari
Indahnya bak bidadari

Semua persoalan bertemu jawapan
Tiada lagi kebuntuan menggangu fikiran
Kesyukuran ini melimpah dihati
Betapa agungnya kasih-Mu Ilahi

Benar kuakui jarang kulafazkan
Kata-kata penghargaan atas pengorbanan
Namun hanya Engkau Maha Mengetahui
Betapa dirinya amat kuhargai

Kekasih kau penawar duka
Menjadi penguat dijiwa
Walau kau bertalu diuji
Dirimu tetap setia disisi

Oh Tuhan
Kau yang Maha Tahu
Cintaku padanya tak pernah ku ragu
Ku pinta kekalkan cintaku
Hanya bersamanya di syurga-Mu.. :)




Pesanku buat pemilik cinta

~ Duhai bakal suamiku, siapa pun dikau, ku bersumpah mahkota dan cintaku hanya untukmu. Ketahuilah bahawa aku sedang menantimu dan sedang memohon kepada Pemilik Sebenar Hati (Allah) agar ketemukan kita utk sama2 kita melayari bahtera mencari jalan ke Syurga~

~Duhai bakal suamiku, di mana pun dikau jagalah diri, peliharalah iman sebagaimana aku menjaga diri dan imanku.. Persiapkanlah dirimu utk menjadi imamku sementara aku persiapkan diri utuk menjadi makmummu~

~Sesungguhnya Allah adalah sebaik-baik perancang, duhai pemilik cinta bersabarlah~ 

"THE RIGHT MAN AND THE RIGHT TIME WILL COME"




TERIMA KASIH SUDI BACA!!

Thursday, 4 April 2013

Terima Kasih Allah!

3 hari lepas diuji dgn sakit keplaa yg teramat sangat hinggakan tiada lagi senyum yg blh diukir di bibir ini. G jumpa doktor , dy kata tekanan darah ok. maybe STRESS! hmm Belum sesuai dgn tempat baru agknya... ambik masa sikit utk serasi.

Tapi hari ini Alhamdulillah Allah perkenankan doa sy. walaupun ada lagi saki baki sakit nye tp dah tak berdenyut2 sangat.. Kalau semalam sy tk mampu nak senyum tp hari ni Allah izinkan saya tertawa! Bukan ade ape yg istimewa pon. cuma hari ni dpt berbual dgn kawan2 sehingga membuatkan saya senyum dan tertawa. Terima Kasih Allah !

Sedikit demi sedikit diri saya sudah kembali!

Begitulah hebatnya kuasa Allah! Perasaan-perasaan ini adalah anugerah dariNYA. Masih ingat lagi kelas Dr. Asmawati dulu,  bahawa Allah nak kita manusia ni rasakan berbagai-bagai jenis perasaan, gembira, sedih, takut, marah, cinta dan berbagai2 lagi. Melalui itulah seseorg manusia itu berfungsi dan bagaimana kita sebagai manusia menghargai perasaan2 ini.

Entry kali ni hanya utk memanjatkan syukur pada Allah atas ujian yg diberikan membuatkan saya sedar bahawa Allah mahu sy jadi insan yg sbr dan sentiasa bersyukur...

Wassalam...



TERIMA KASIH SUDI BACA!!

Monday, 1 April 2013

My First Day at New school

Beratnya mata nk bangun pagi2 then bersiap utk ke sekolah.. Almaklumla sblum ni sekolah petang jadi bangun pagi solat subuh terus bersantai2 lagi. Kali ni bangun pepagi bersiap start enjin keta, tekan pedal minyak terus menuju ke sekolah. Sampai sekolah pagi tadi pukul 6.50 pg.. Gilerrr awal.. takot terlambat katekan.. First Impression Is Important hokey!

Rupa2nya punch card merah kol 7.20 pg.. Fuhhh lega esok leh g lmbt sikit. 10 minit je pun dr rmh sewa. Tunggu akk kerani watkan punch card tetiba 'someone' dtg tegur. sape ni ye? Saya, kaunselor baru sambil berjabat tgn. nmpak len mcm 'someone' ni.. Oh My Allah sekali Puan Pengetua daaa.. jom2 jumpe sy sekejap.. i follow....

pertemuan 6 mata dgn Puan Pengetua.. Knp 6??? sbb dy pakai cermin mata daaa.. mata dy je da 4.. ahahah seb bek aku da bukak spect masa dlm keta td kalw x pertemuan 8 mata lah.. huhuhu Just joking! soalan pertama Puan Pengetua  SUKA TAK DTG SINI??? Tak expect lgsung dy tanye soalan tu.. haish ambik masa beberapa saat gak nk jawab soalan dy tu, sape soh taye soalan yg melibatkan perasaan! kan lmbt dah nk bg jawapan.. huhu tk tau nk jawab ape terpacul jawapan yg aku tak rancang, menipu pun ye jgk.. SUKALAH ( dlm hati sape yg suka kena pindah padahal tk mintak!) huhu
yg LAH tu yg sy taknk dengar beliau bersuara.. ( aisehhhhhhhhhhhhh nape la aku jwb mcm tu!) rasa nk tepuk dahi je.. cover2..

Beliau bersuara lagi, saya taknak awk ada fikiran negatif tentang sek ni contohnya dah terbukti spm kite berjaya mengalahkan PJ2 dan bandar seri alam. jgn bandingkan sek ni dgn PJ1. sy dulu dr STF  (sek plg top kat jb) tp saya yakin Allah pilih saya utk sy buat sesuatu di sini. (samalah sy pun fikir mcm tu.. heee, cuma tk ckp dpn puan pengetua je..) saya bagi awak masa 3 hari je lps 3 ari awk BUKAN BARU lagi.. sy taknak dgr sy baru lagi puan.. ( Adusssshhhhh kena sebijik!) Mesti ada kepuasan bekerja, kalau tdk blm aape2 da mtk tkr.. ( kena lagi!) beliau sambung awk untung kerana belajar dgn Guru Cemerlang, banyak yang awk blh belajar dr dy dan dptkan Guru Cemerlang nanti... (semangat sikit) huhu

Hakikatnya, semangat masa pagi2 td je. hari ni hari yg plg lesu, letih dan tak produktif langsung buat aku! Semangat yg baru disuntik tadi hilang melayang2 ntah ke mana. Bosannye sama mcm dulu first time ditempatkan di SMKPJ. yg bestnye aku diserang sakit kepala samma mcm first day kat smkpj dulu.. sakitnye bukan kepalang.. Bertahan2! sakit kepala ni menyerang time first day je ke? huhu Akhirnya berlalu jgk hari aku yg paling teruk ni.. huhu smpt gak aku snap gmbr utk tatapan kalian.. Tajuknya sekolah yg bakal kusayangi... In Sha Allah..




Pemandangan dari bilik kaunseling di tingkat 4.. MENANGIS! hukhuk
Apa pun doakan yg terbaik buat sy ye kawan2.. Sy akan berkhidmat seikhlas mungkin walau di mana sy ditempatkan.. Ini Ketentuan Allah. Pasti ada ganjaran yg menanti.. Sabarlah


TERIMA KASIH SUDI BACA!!

Friday, 22 March 2013

Bertemu Untuk Berpisah

Kelip-Kelip : Amy Mastura.

Bertemu kita bertemu
Berpisah janganlah resah
Seperti pelangi senja
Datang dan pergi..

Bertemu kita bertemu
Berpisah janganlah resah
Seperti malam dan siang
Silih berganti..

Pergi dan datang
Selalu berkasih sayang
Sepanjang hayat
Biar dikenang
Selalu bermurah hati
Budi yang baik
Di bawa mati..

Selalu berbuat jasa
Hidup yang ada jangan disia
Selalu merendah diri
Di dalam hati
Biarlah suci
Bertemu kita bertemu
Berpisah janganlah resah
Seperti malam dan siang
Silih berganti..
Pergi dan datang

Offically, tamat perkhidmatan di SMK Permas Jaya. Banyak air mata yg tumpah hari ni.. huh. yelah dah lama bertakung kan akhirnya tumpah jua.. Allah maha Kaya. Di mana ada pertemuan di situ ada perpisahan. Mmg berat hati dan kaki nak melangkah pergi tapi apakan daya siapalah kita nak menentang ketetentuan ilahi. Moga ada hikmah yg lebih besar di sebalik perpisahan ini. 

Dan hari ini diraikan dgn penuh sebak di dada dan takungan air mata. Sahabatku, Kawanku, Kakakku di UBK SMK Permas Jaya, kalian sentiasa dlm ingatan. Terima kasih kerana sudi menerima diri ini dlm keluarga kecil kalian. Terima kasih juga ats sambutan dan hadiah kenangan yg cukup bermakna. Semoga Allah temukan kita lagi di lain kesempatan.. 






 TERIMA KASIH ATAS SEGALANYA...
TERIMA KASIH SUDI BACA!!

Tuesday, 12 March 2013

Selamat Tinggal SMKPJ

Akhirnya....
berita yg ditunggu telah tiba.. Hari ini 12 Mac 2013, sampailah surat pertukaran saya ke SMK Permas Jaya 3 yg berkuatkuasa 16 mac ini. PINDAH???? tak pernah ada dalam kamus hidup saya buat masa ni. Tapi apa kan daya. Mmg sekarang ni PPD Pasir Gudang sdg giat membuat pergerakan guru-guru bagi menampung kekurangan guru di sekolah-sekolah yg berkenaan. Bukan sekolah lain xde GBK lebih tapi dah mmg tertulis beginilah kesudahannya...

Bukan saya tak terima...
Tapi sebagai manusia sy punya perasaan
terkejut!
tergamam
tak terkata
tak bersedia
tak puas hati
sedih
Macam2 ada... Mungkin akan mengambil masa yg agk lama utk memujuk hati sendiri.

saya terima pertukaran ini walaupun tanpa rela.
Walaupun wujud perkara2 yg membuat kan saya kurang berpuas hati, apakah lagi pilihan yg saya ada melainkan MENURUT PERINTAH...
Sesekali bertanya pada diri kenapa AKU???
yelah kan ats alasan apa pulak BUKAN AKU??? kan kan kan.

PAling menyedihkan...
utk meninggalkan kawan2 yg sgt sporting dan understanding...
hmmm... tak guna juga utk saya kesali, sy ttp akn meninggalkan mereka.
jd Boss2 ni mmg best, suka2 leh suruh kita pegi.. nama pon bos kan..
emmmm

Tp tak pelah. Perjuangan Perlu diteruskan.
Di mana pun saya berada akan saya berkhidmat semampu dan seikhlasnya.
Mungkin di sana lebih memerlukan saya.
Kawan2 doakan saya kuat utk menghadapi segalanya.
semoga Allah permudahkan urusan saya..
Saya hanya merancang Allah yg menentukan
Sesungguhnya percaturan Allah adalah yg terbaik...

Selamat Tinggal warga SMK Permas Jaya.. Maaf andai ada kata yg mengguris, andai ada tingkah yg tersilap, andai ada senda yg terlebih maafkanlah. Terima kasih Atas segalanya... :-) Menjadi sebahagian daripada kalian adalah anugerah terindah yg akan sentiasa tersemat di lubuk sanubari ku...


TERIMA KASIH SUDI BACA!!

Friday, 1 March 2013

DEMI MASA

Sudah menginjak ke bulan 3 dalam tahun 2013..
Berapa banyak status saya lihat di FB mengatakan :

 "cepatnya masa berlalu"
" sekejapnya dah hari Jumaat"
" ek eh da masuk bulan 3"

Sebenarnya saya juga merasakan perkara yang sama cuma untuk meluah takut dikatakan kufur nikmat. Tidaklah saya kata org2 yang membuat post begitu kufur nikmat. Saya faham, mereka hanya meluahkan apa yang mereka rasa, Tidak salah begitu bukan? Bagaimana pun itu bukan persoalannya.

Pernah saya membincangkan isu ini bersama rakan kaunselor di sekolah saya. Kenapa kita rasa macam tak cukup masa? sedangkan Allah bagi kita 24 jam dalam sehari untuk kita membahagikan antara urusan dunia dan mengumpul bekalan di akhirat. Saya pernah teringat kata-kata seorang ustazah di mana beliau mengatakan seorang yang terasa tak cukup masa adalah orang yang tidak bersyukur. Sentiasa merasakan tidak cukup. Namun, saya bukanlah alim ulamak tidak arif untuk mengupas persoalan in, hanya sekadar mengingatkan diri sendiri.

Jikalau dahulu orang-orang mengatakan waktu itu berjalan tetapi sekarang terasa masa begitu pantas berlari. Isnin bertukar selasa, selasa berganti rabu, rabu bersilih khamis, khamis menginjak Jumaat, Seterusnya Jumaat dijemput Sabtu dan Ahad. Jika dahulu, menghadiri seminar atau mesyuarat sangatlah membosankan kerana jangka masa yang panjang, dari pagi hingga lah ke petang tengok jam berkali-kali mesti terdetik dalam hati lambatnye masa berlalu. Tetapi sekarang, tengok jam pukul 8, tengok lagi pukul 1, tengok sekali lagi dah pukul 5. "eh, da abes program?"

Astaghfirullah... Takutnya saya mengenang waktu-waktu yang berlalu. Apa yang telah saya lakukan sebagai persediaan menghadapi akhirat nanti? Apakah tandanya ini. Hasil pembacaan saya mendapati ini adalah petanda akhir zaman.. Akhir zaman kawan2.. Ma makna??? Apa maksudnya??

Maksudnya...

Kiamat semakin hampir!!!

Makanya, kita tidak boleh lagi berlengah-lengah dan bersenang-senang sahaja. Harus KEJAR masa berusaha gigih. Menyeimbangkan tuntutan dunia dan akhirat. Persoalannya, BERSEDIAKAH KITA??? Dalam kesibukan memenuhi tuntutan duniawi, jangan lupa mengisi keperluan rohani, mempertingkat ibadah dan mengumpul pahala sebagai jambatan KE SANA...

Teringat juga saya pada usia yang semakin meningkat. Baru sahaja melepasi sambutan usia jubli perak setahun lalu, kini bertambah setahun lagi, Terima Kasih Ya Allah kerana masih memberi peluang bernafas di muka bumi ini. Namun, Dalam hidup penuh gembira ini, Jangan di lupa bila-bila masa kita akan menyahut seruan Ilahi ' KEMATIAN' pasti kan datang menjemput... Bermuhasabahlah.

Ya Allah, andai aku terlupa, KAU ingatkanlah..

Jadi, untuk entry kali ini, saya tinggalkan anda dengan surah ini bersesuaian dengan topik entry saya kali ini. Semoga memberi manfaat.


Hidup Mati kerana Allah
 Muhasabah dan Audit diri, Kalau bukan sekarang Bila Lagi???






TERIMA KASIH SUDI BACA!!

Thursday, 21 February 2013

Tips Berhadapan dgn Bos yang cerewet dan Mengurus Stress

Kenapa saya pilih tajuk ini untuk entry kali ni ye?
Hmm dipendekkan cerita beginilah ye, saya ni kat sekolah ada banyak bos. Yelah kan semua Penolong Kanan kat sekolah tu semuanya bos saya. Jadi semuanya ada permintaan masing-masing mengikut citarasa masing-masing. 'Demanding' orang jawa kata. Jadi kita yang orang bawahan ni terpaksalah menurut perintah... huhu

Dan baru-baru ini saya mendapati salah seorang daripada bos saya ini teramatlah teliti.. bahasa nakalnya CEREWET maaaa. Semalam saya tersangat la stress disebabkan ingin memenuhi kecerewetan bos ini.. Hampir saja dikunci dalam bilik guru kerana nak menyiapkan kerja yang sebenarnya dah siap.. Ada Faham??? heehehe

cukupla tu tak perlu cerita details sgt ye tak? Yang saya nak tekankan kat sini adalah bagaimana nak berhadapan dgn org yang cerewet ni... Ini penting supaya kita tdk MENAMBAH STRESS yang dah mmg sedia ada.. akhirnya mud kita juga yg swing2 kan.. Ini adalah beberapa tips yang boleh diamalkan tp bukan saya lah yang reka, saya dpt melalui pembacaan. Tujuannya, utk menyelamatkan diri saya dari stress yang melampau.. saya tak nak jadi gila.. heee ok sila view tips di link berikut :


Terima kasih la kpd pakar how to sbb berkongsi tips yang di atas. Setidak-tidaknya dapatla saya control stress saya ni. heee
Nak berkongsi sedikit maklumat yang diperoleh dari kursus yang saya attend 2 hari ni..

Dari Dr. Rohayah Pakar kesihatan keluarga klinik kesihatan Masai beliau berkata :

Menurut kajian yang dilakukan, orang pertama yang paling stress adalah Perdana Menteri 

Golongan kedua paling stress adalah para doktor

 Golongan Ketiga paling stress tak mustahil adalah GURU!

Beliau berkata lagi orang yang stress mudah dapat darah tinggi dan darah tinggi yang tak terkawal akan mengakibatkan STROKE!!!!
Haaaaaaaaaaaaaaa cikgu2 takut tak???
Kalau takut baik kita buat apa yang pakar how to tu bgtau.. Tak dapat hilangkan stress sekurang-kurangnya kita dapat kawal stress diri kita cukup la kan... Yelah manalah ada keje yang tak stress kan... 

Ok di bawah ni saya bg extra mcm mana kita nak menguruskan stress.


  
ok sekarang........................................................

tarik nafas... lepas.
tarik nafas... lepas
tarik nafas... lepas

 p/s : Jangan sampai terkentut sudah.. heeeee

Bye2.. :-)  Selamat mengurus stress!                                                                   

TERIMA KASIH SUDI BACA!!

Saturday, 16 February 2013



Assalamualaikum..
Hari ni cik elly terpanggil nak buat entry pasal jodoh lagi.. heeee jgn mrh ye kwn2..
Oleh sebab puas cik elly berfikir seminggu ni dek kerana keresahan hati yg melanda akibat permasalahan jodoh.. maka cik elly memutuskan utk membaca seberapa banyak artikel berkenaan jodoh supaya hati cik elly lebih tenang dan memahami sesungguhnya hakikat jodoh dari Allah S.W.T..
Jadi untuk tujuan yang tersebut cik elly nak kongsikan beberapa penemuan cik elly yang terkesan di hati.. Moga Allah sentiasa bersama cik elly dalam usaha mencari jodoh yang baik...


Pertama...
Berkenaan Wanita melamar Calon Suami

Wanita punya kekuatan yang luar biasa untuk melakukan ini...Sedangkan Islam membenarkan knp perlu kita memandang rendah kepada wanita yang boleh melakukan ini kan kan.. kita seharusnya memandang tinggi wanita ini kerana keberaniannya melamar calon suami yang Allah tentukan buat dia.


  Islam membolehkan wanita mengorak langkah pertama untuk melamar calon suami yang dirasakan sesuai. Wanita Islam tidak semestinya duduk dan tunggu lelaki datang melamarnya, bagaikan menunggu jodoh datang bergolek kepadanya.

          Cara pertama lagi terbaik ialah memintakan wali – yakni ayah – untuk melamar calon suaminya. Cara ini pernah ditunjuk oleh al-Qur’an, ketika seorang ayah berkata kepada Nabi Musa: “Aku hendak mengahwinkanmu dengan salah seorang dari dua anak perempuanku ini.” [al-Qashash 28:27] Ayat di atas menunjukkan bagaimana seorang wali melamarkan anak perempuannya kepada seorang lelaki. Oleh itu jika seorang wanita itu ingin melamar calon suaminya, dia boleh – malah patut – meminta agar walinya melamar calon suami tersebut.

          Cara kedua ialah meminta orang tengah untuk melamar calon suami. Ini merujuk kepada tindakan Rasulullah yang menggunakan Hathib bin Abi Balta’ah untuk melamat Umm Salamah. Penggunaan orang tengah bukan sahaja bagi lelaki melamar calon isteri tetapi boleh juga bagi wanita melamar calon suami.

          Apabila memilih orang tengah, pilihlah orang yang berpengalaman dalam hal ehwal rumahtangga, pandai memberi nasihat, mengenali calon yang bakal dilamar dan amanah menjaga rahsia. Ciri-ciri ini membolehkan orang tengah tersebut menilai sama ada lamaran yang dicadangkan itu sesuai atau tidak dan apa-apa perkara-perkara tambahan yang perlu diperhatikan oleh kedua-dua bakal suami-isteri. Jangan memilih orang tengah yang sebarangan, dibimbangi mudarat melebih manfaat dalam proses lamaran tersebut.

          Cara ketiga ialah wanita melamar terus calon suaminya. Sahl bin Sa’ad menerangkan bahawa seorang wanita pernah datang menawarkan dirinya menjadi isteri Rasulullah. Rasulullah tidak menerima lamaran tersebut, namun tidak menegur atau menasihati sikap wanita tersebut yang dengan berani melamar terus kepada baginda. [Shahih Muslim, no: 2554]
          Mungkin ada yang berpendapat seorang wanita patut memiliki sikap malu untuk melamar terus calon suaminya. Pendapat ini perlu dibetulkan bahawa seseorang itu tidak sepatutnya malu-malu melakukan apa yang halal lagi dibolehkan oleh agama. Sikap malu hanyalah terhadap apa yang dilarang dan ditegah oleh agama. Berkenaan sikap malu ini, Anas bin Malik menerangkan:
          “Ada seorang wanita datang kepada Rasulullah lalu menawarkan dirinya kepada baginda (untuk dijadikan isteri).” Wanita itu berkata: “Wahai Rasulullah, adakah anda berhasrat padaku?” Anak perempuan Anas (yang turut hadir saat itu) berkata: “Alangkah sedikitnya rasa malu dia.” Anas berkata: “Wanita itu lebih baik berbanding kamu sebab dia suka kepada Nabi sehingga dia menawarkan dirinya kepada baginda.” [Shahih al-Bukhari, no: 4726]
          Oleh itu seorang wanita boleh melamar terus kepada calon suaminya jika dia yakin tindakannya itu akan tetap menjaga maruahnya dan lamaran tersebut akan diberi pertimbangan serius oleh calon lelaki tersebut. Sebaliknya jika lamaran secara terus akan menjadikan wanita itu sebagai subjek gossip dan lawak jenaka, maka lebih baik beralih ke cara pertama dan kedua yang diterangkan di atas.

Kedua 
Cik elly nak kongsikan doa pendekat jodoh yang baru saja cik elly amalkan beberapa bulan yang lalu.. Semoga Allah memakbulkan doa cik elly dan kalian semua.. amin...


Ketiga 
Pesan dari Dato' Dr. Fadzilah Kamsah 
~Setiap kali Sebelum keluar rumah jangan lupa untuk berniat semoga Allah temukan aku dengan jodoh yang baik~
~Sekiranya mendapat soalan "Bila nak kawin?" jawablah dgn hati yang tenang sebegini " Doakan saya dapat yang terbaik ye" Insyaallah org lain itu akan mendoakan kita.

Akhir sekali cik elly terjumpa kata2 ini sebagai penguat semangat.
selama kita menunggu
sekuat mana kita setia
sehebat mana kita merancang
seteguh mana kita bersabar
sejujur mana kita menerima ketentuan dari-Nya


jika Allah telah menulis jodoh kita dengannya kita tetap akan bersama dengannya
tapi, jika takdir Allah menentukan. . .yang mana kita bukan dengan dirinya kita tidak akan bersama dengannya


karena tulang rusuk dan pemiliknya takan pernah tertukar dan akan bertemu pada saat yang tepat menurut ilmu-Nya.
tiada yang "kebetulan" melainkan semuanya telah dirancang dan sebaik-baiknya rancangan adalah dari Allah


 Harap lepas ni cik elly akan lebih tabah dalam pencarian jodoh cik elly dan sentiasa berdoa agar Allah memberkati setiap usaha yang cik elly lakukan. Walaubagaimanapun cik elly yakin 100% pada ketentuan Allah, Qada dan Qadar  serta segala janji-janji NYA.. 
Jadi kawan2 yang masih single jgn risau atau takut ye... Allah Pasti menunaikan apa yang telah dijanjikan. Cuma kita manusia yang seringkali alpa dengan nikmat dan tipu daya dunia... Muhasabah dan Audit Diri... Sampai Jumpa lagi... Lots Of Love


TERIMA KASIH SUDI BACA!!

Friday, 15 February 2013

Sambal Tempoyak



Inilah salah satu menu makan tengah hari saya hari ni.
Sambal Tumis Tempoyak 
Makan Sekali pasti nak lagi
heeeeeeeeee

Sebenarnya saya belajar makan ni from one of my besties Cik Mimi Nazira
Dia memang asal dari nogori sembilan 
Tapi saya tak tipu sambal tempoyak dia mmg sedap sehingga menjilat jari
nak2 makan dengan nasi panas, pon sodap!
Dah lama tak mkn air tangan beliau ni
dulu masa kat kolej time dia balik kampung dapatlah kitaorg merasa

BTW, Now saya dah pandai buat sendiri
Dulu kali pertama mmg tak sama langsung dgn cik Mimi ni buat 
Tapi ni ntah yg kali ke berapa dah ada sama sikit rasanya 
heeeeeeeeeee
tapi takkan sama dgn air tgn kamu lah darling..

Macam mana nak buat ni??? 
heee senag je malu pulak kite nk bgtau kome2 mesti lagi teror kan2
Masak je sambal tumis lada cili tu ltk bilis lastly baru masukkan tempoyak.. 
SIAP!

SODAPPPP....
Tambahan pulak menu hari ni Ikan Tongkol masak kicap + Pucuk paku masak lomak
Yummmyyyyyyyyyy 
mmg menjilat jari
Tapi ttp rindu dgn sambal tempoyak buatan cik Mimi 
entah bila dpt rasa lagi kan... hhuhu
kangan sama kamu nih... 
nak bagi mimi try sambal akk ni pastu bagi bintang eh.. 
heeeee :-) 
Lots Of Love >3


TERIMA KASIH SUDI BACA!!

Tuesday, 12 February 2013

HATI

Bila Hati Mula Resah...

Mengapakah???

Barangkali sudah lama tidak berlama-lama di tikar sembahyang

Barangkali syaitan selalu sangat datang berbisik

Sesekali merasakan kedudukan yang seakan tergugat

Mengapakah???

Semakin lama difikirkan semakin sayu rasanya yang sekeping ini

Semakin gelisah pula lagaknya setiap hari...

Jawapan apa yang ku nanti?

bagi meredakan keresahan ini

Aku sendiri tak pasti... Sampai Bila kan Berakhir... 

Duhai hati....... Berrsabarlah... saatnya belum tiba untuk kau ketahui..

Masih berada di balik rahsia Ilahi 

SABAR ITU INDAH... 




TERIMA KASIH SUDI BACA!!

Wednesday, 6 February 2013

i Love My Job

saya suka kerja saya
saya sayang kerja saya
saya sangat suka kerja saya
saya sangat sayang kerja saya
I LOVE MY JOB VERY MUCH!!

Tapi hakikat kerja ni kadang2 seronok 
kadang2 tak seronok
kadang seronok sbb dapt buat keje dgn baik
PUAS HATI dgn diri sendiri
Kadang rasa down bila tgk keje yg tak abes2 dan ada org complain hmmm
kadang2 kena buat benda tak betul utk nampak betul
kdg2 buat benda betul pon nmpak tak betul
FAHAM TAK???? 

itulah kerja saya... 
keje dgn manusia tak sama keje dgn mesin.
kalau ckp dgn mesin, mesin tak reti nk menjawab
tapi keje dgn manusia mcm2 respon kita dpt
respon Positif ALHAMDULILLAH
respon Negatif ASTAGHFIRULLAH... sabo jelaaaaa

Buat betul org mengata 
Buat tak betul lagi org nak kata
Haissshhhh manusia manusia... 
Akhirnya saya buat konklusi begini 

Ini kerjaya yang saya pilih dengan niat kerana Allah
Oleh yg demikian, saya akan bertabah! huhu
Mungkin ini ujian Allah utk sy lebih masak dan matang dlm bidang ini. 
Bila Allah bg sy ujian begini bermakna saya mampu menghadapinnya.. 
dan dan dan....
Mungkin Allah sygkan saya dan mahu mendidik saya menjadi insan yang SOD BA RO 
SABAR ITU INDAH..












TERIMA KASIH SUDI BACA!!

Thursday, 17 January 2013

KOSONG...KOSONG..O O

Bangun pagi
Solat Subuh
Tido Balik
Bangun Semula
Tengok TV jap
Mandi
Siap-siap g School
Panaskan enjin "JUNIOR"
Vrooommmm g School
Sampai school melawat kantin
Keje All Out
Balik Keje 
Masuk Bilik 
Mandi
Sembahyang Maghrib
Ngaji
Dok dlm bilik tak keluar2 sampai esok pagi.
SERIOUSLY.... 
KOSONG....KOSONG...O o o





TERIMA KASIH SUDI BACA!!

Friday, 4 January 2013

RAHSIA HIDUP AKU

Aku anak felda.. 
Aku tidak malu mengaku aku ank felda.
Satu masa dulu aku pernah bersekolah di SMK Bandar Easter (Kategori Luar Bandar) selama hampir 7 tahun. Dari tingkatan 1 hingga ting 6 atas.

Aku  pernah ditawarkan utk ke ting 6 di SMK Laksamana Kota Tinggi (Kategori Bandar & Cemerlang) dlm aliran sains dan bersekolah di sana hampir mencecah 5 bulan.
Aku membuat keputusan besar yg merubah hidupku hingga kini sewaktu berusia 18 thn. AKu gagal dlm SPM terutama dlm subjek Sains. Ayahandaku adalah org yg paling kecewa. Oleh yg demikian aku mengambil keputusan utk menukar aliran. Kembali ke alirn sastera dan kembali semula ke SMK Bandar Easter. 

Malu mmg sgt sgt malu.. Pelajar kelas sains yg sepatutnya masuk Universiti pulang semula ke sekolah utk mengambil STPM! Oh My Allah Maluuuuuuuuunya saat ini. 
Sebelum itu, bkn mudah utk kembali. Pelbagai kata2 sinis yg aku terima terutama di SMK Laksamana. Seorang guru penyelaras Ting 6 ketika itu, kata2 yg ditinggalkan amat terkesan hingga kini. 

" Betul awk nak kembali ke SMK Bandar Easter?" Di sini peluang awk lbh cerah utk ke menara gading.  melihat aku yg begitu tekad utk kembali. maka kata2 ini dilontarkan padaku. " kalau betul awk nak sekolah sana awk kena pastikan awk masuk universiti" 
Bagaimana mungkin aku pastikan sdgkan keyakinanku mula pudar dek takut disebabkan sekolah easter baru masuk batch ke-3 utk pelajar ting 6. Guru2 di sana juga krg pengalamannya. Nak dibandingkan dgn SMK Laksamana mmg jauh beza waktu ini... 

Namun aku jdkan lontaran kata2 itu sbg pemangkin semangat utk aku terus mencipta kejayaan. Paling penting menebus kekecewaan ayahanda ku. 

Alhamdulillah kini aku bergelar seorang Guru di sebuah sekolah di daerah Pasir Gudang. Ayahanda ku adlh org yg paling gembira. Maaf abah krn lama menunggu. Atas jasa guru di SMK BAndar Easter dan usahaku akhirnya berjaya juga aku menjejakkan kaki ke menara gading dan mencapai cita-citaku. 

DAN ALANGKAH TERKEJUTNYA AKU KERANA  KINI GURU PENYELARAS TING 6 DI SMK LAKSAMANA DAHULU ADALAH RAKAN SEJAWATKU... Teringin sekali memberitahu kepada beliau " kejayaan ada di mana2 cikgu" tapi itu dah kategori riak kan.. Pernah satu hari cikgu ini bertemu dan bertanya "awk org kota tinggi, dulu sekolah mana?". Dengan bangga aku menjawab BANDAR EASTER... 

Ya, kejayaan ada di mana-mana yg penting usaha.. Di mana ada kemahuan di situ ada jalan. Begitu besar peranan cikgu dlm hidup aku hingga aku menjadi aku yg sekarang. termasuklah CIKGU ITU, terima kasih kerana mencabar saya. Walau bagaimana pun aku ttp hormat pada CIKGU ITU krn cabaran yg dy bg pada aku jgk adalah penyumbang kpd kejayaan aku sekarang. TERIMA KASIH KEPADA SEMUA YANG PERNAH MENJADI CIKGU AKU!


TERIMA KASIH SUDI BACA!!

Wednesday, 2 January 2013

ITULAH NAMANYA PENGALAMAN..

Arini 2/1 2013 first day bdk2 kembali ke sekolah. emm cikgu dah kembali ke sekolah seminggu yg lalu. Arini cik Elly nk cite pengalaman cik elly handle program orientasi tingkatan 1... Walaupun dah hampir 1 Tahun berkhidmat di sekolah ini, tapi sebelum ni cik elly tak pernah wat benda2 gini.. Almaklumlah umur baru setahun jagung, kalau baby baru nk bertatih gitu, yg dah jln tu kira advance la.. hehe

Kebetulan partner cik elly cuti bersalin, maka dengan rasmilah cik elly perlu menguruskan program ini secara bersendirian. Tapi cik elly berbangga dan berterima kasih pada semua cikgu SMKPJ yg membantu secara langsung atau tak langsung dalam menjayakan program ini. Mereka ini memang luar biasa. Semenjak cik elly mengenal mereka setahun yg lalu, mereka memang golongan yg hebat. Yang paling hebat adalah kerana mereka TAHU dan FAHAM peranan masing-masing. Cik elly tabik springggg pada mereka (toink..toink) adalah TERSANGAT penting kita perlu tau dan faham peranan kita sebagai seorang guru kerana ia bkn sahaja dpt membantu diri tetapi juga membantu pihak2 yang lain.

Arini cik elly dtg sekolah awal sbb nak wat persediaan. Teruja cik elly nk jumpa dgn2 pelajar-pelajar baharu tingkatan 1. Masuk je dlm dewan cik elly terdetik, baiknyaaa budak form 1 tahun ni. jalan pon tunduk aje.. alahai cute seyh... harap-harap mereka ini akan mengekalkan sifat baik ini selama mana bergelar pelajar SMKPJ (Bersangka baik) 

Cik elly mmg penat sgt hari ni. Skill cik elly mmg benar2 tercabar arini. Tapi apa yg cik elly nk highlight kan kat sini adalah bekerja dengan golongan profesional mmg sgt berbeza. Paling penting juga bekerja dengan mereka2 yg sangat2 memahami. Andai cik elly tersilap tak pernah pula cik elly dimarahi malah diperbetulkan salah itu dengan cara yang sangat berhemah. Cik elly salute pada akak2 ni. Cik elly juga terasa semua urusan hari ni di permudahkan. Terima kasih Ya Allah kerana memudahkan urusanku dengan menghantar perantara yg sangat banyak membantu sehingga segala urusan berjalan lancar. Cik elly bersyukur kerana dikurniakan rakan sekerja yg sgt memahami dan banyak membantu baik dari pihak pentadbir sehingga lah ke guru biasa. Terima kasih wat akak2 yg banyak membantu dan bagi tunjuk ajar secara PERCUMA pada saya.. Jasamu Dikenang! 

Cik elly berdoa agar hubungan baik ini akan kekal selamanya...bagi membantu perkembangan kerjaya cik elly kelak.. Sambi berbaring di atas katil yg baru je cik elly beli ni cik elly terfikir.. INILAH NAMANYA PENGALAMAN... agak2 karangan cik elly ni boleh dpt A tak ek? heeeeee sekian 

TERIMA KASIH SUDI BACA!!