Tuesday 27 December 2011

DORAYAKI OH DORAYAKI..

Seperti yg sedia maklum, DORAYAKI adlh kuih feveret DORAEMON.. jgn ckp korang tk kenal doraemon ea.. ms kecik2 dulu korg pon slalu tgk kartun ni kot.. hehe .
acctually ni percubaan kali kedua aku wat cik DORAYAKI ni, ms first time aku wat rasa dy ok tp rupa dy tak brape nk jadi.. Nak Tau sbb Ape? sbb aku tak guna kuali non-stick. kali ni aku guna kuali non-stick baru lah berupa DORAYAKI yg sebenar.. kikiki.. maksudnya di sini kuali yg digunakan memainkan peranan penting dlm menjayakan kejayaan kuih ni.. hahaha

ok ini hasilnye...





Pic ni aku dah edit skit utk menambahkan selera menengoknye.. hehe.. seperti biasalah aku berterima ksh pd KAMUS MEMASAK aku myresepi.com... ini resepinya.. bahan yg mudah di dapati, masa yg pntas utk menyiapkannya.. hehe

Bahan-bahan ( 10 biji )
• 100gm tepung kek atau tepung gandum
• ½ sudu kecil baking soda
• 60gm gula halus
• 2 sudu besar madu
• 2 biji telur
• ½ sudu besar minyak masak
• ½ sudu kecil esen vanilla
• Inti:1½ cawan kacang merah yg manis
Cara-cara
1. Dalam mangkuk besar, pukul telur bersama gula sehingga kembang.
2. Masukkan madu, minyak dan esen vanilla. Kacau sehingga sebati.
3. Masukkan tepung dan baking soda yg telah diayak ke dalam campuran telur. Kacau adunan secara kaup balik. Boleh tambah sedikit susu segar/cair jika adunan terlalu pekat.
4. Panaskan kuali yg tidak melekat (non-stick pan) dengan api kecil, masukkan 1/4 cawan adunan buat bulatan bersaiz 4".
5. Masakkan sebelah bawah sehingga berwarna perang, masak sebelah atas pula sehingga adunan nampak masak. Ulang sampai habis (20 keping).
6. Letak 1 sudu besar kacang merah ditengah sekeping pan-cake, tutup dgn satu keping pan-cake. Tekan dgn tangan pelahan-lahan untuk meratakan kacang merah.


TERIMA KASIH SUDI BACA!!

No comments: