Sunday 11 December 2011

MEE HAILAM LA PULAK...


hihi, aku dah lupa ble aku wat ni.. tp btol k aku wat sndiri. xcaye tgk pinggan yg aku guna tu sama je dgn resepi yg prnh aku cuba sblum ni. hehehe.. yg penting smua ni hasil percubaan pertama aku tau tau tau... heeee

ok xmo ckp onjg2... ini resepinya:


Bahan-bahan ( 6 orang )
• 500 g mee kuning
• 300 g udang sederhana besar
• 1 keping dada ayam
• 1 biji lada Benggala hijau dan merah, dipotong kiub
• 6 keping cendawan tiram, dihiris
• 4 kelopak kobis daun, dikerat-kerat
• 2 biji tomato, dibelah 4 setiap 1 biji
• 1 cawan taugeh (optional)
• 2 keping tauhu digoreng dan hiris
• Hirisan daun sup, daun bawang dan cili padi secukupnya
• Bawang goreng utk hiasan
• 3 ulas bawang putih, ditumbuk lumat
• 3 camca besar sos tiram*
• 2 camca besar sos lada hitam*
• 1 camca besar sos abalone*
• 1/2 camca teh minyak bijan*(*gaul semua sos dalam satu bekas)
• 1 camca teh kicap pekat
• 1 camca besar tepung jagung, bancuh dgn sedikit air
• Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
1. Basuh udang, asingkan kepala dan ekornya. Perap udang yg telah dibersihkan dgn 1 camca teh garam, biar 5 minit, cuci kembali dan toskan. Dada ayam dipotong kecil2, cuci dan sejatkan.
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis kepala dan ekor udang tadi hingga kekuningan. Angkat dan tumbuk hingga lumat. Masukkan dalam periuk, tuang 1 liter air dan renihkan 20 minit. Tapis dan asingkan stok udang.
3. Dalam periuk atau kuali. Tuang sedikit minyak, tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan udang, daging ayam dan kacau goreng 2 minit. Masukkan bancuhan sos tadi dan juga stok udang. Biar hingga mendidih.
4. Masukkan kobis daun, tomato, cendawan, tauhu dan lada benggala. Masak 5 minit. Tambah sedikit lagi air (mengikut keperluan masing2).
5. Masukkan bancuhan tepung jagung, dan kicap pekat. Gaul rata. Masukkan mee dan taugeh. Gaul rata. Perasakan garam dan gula secukupnya. Hidangkan panas2 dgn taburan hirisan daun sup/daun bawang, bawang goreng dan cili padi.


p/s: aku xguna pon soa abalone, minyak bijan tu... ssh nk cri kan.. aku guna ape yg ade kat rmh je.. rsnye ttp MELETOPSSSS... hehehe cubalah...

TARAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA nilah hasilnyeeee...





"MasAkaN Yg Sedap AdaLah MasaKAn DAri HAti" heeeeeee




TERIMA KASIH SUDI BACA!!

3 comments:

NoorGie said...

wah...kakak elly dok main masak2 je sekarang ye...bagos2....Makcik..gantung sudip ye!!!

the secret life of elly said...

sbb kak elly skrg kuat mkn, kna wat mknn sndri.. mak jd chef zubir ngan papa jo pemantau n pengkritik Mknn.. haha

the secret life of elly said...

sbb kak elly skrg kuat mkn, kna wat mknn sndri.. mak jd chef zubir ngan papa jo pemantau n pengkritik Mknn.. haha